Pirozhki – Gevulde broodjes

Gevulde warme broodjes, er is een reden dat ze snel over de toonbank gaan. Deze broodjes, in het Russisch pirozhki geheten, naar de verkleinvorm van pirog, pastei, zijn met allerlei verschillende vulling te maken. Ik beschrijf hier nu het deeg en twee hartige vullingen, maar je kunt uiteraard ook je eigen vulling gebruiken.

pirozhkipaddestoel

Pirozhkideeg, voor 16 broodjes
Ingrediënten:

  • 500 g bloem
  • 440 mL water
  • 1.5 el olie
  • 1 tl zout
  • 7 g gist (één zakje)
  • 2 tl suiker

Bereidingswijze:

  1. Doe alle ingredienten in een grote kom.
  2. Meng de ingredienten met een handmixer met deeghaken en met een lepel tot een goed gemengd deeg. Het moet dikker dan beslag, maar dunner dan brooddeeg zijn.
  3. Dek de kom af met een vochtige theedoek en zet de kom op een warme plek. Vaak voldoet de cv-ruimte hier goed aan.
  4. Laat het deeg een half uur rijzen. In de tussentijd kun je de vulling klaar gaan maken.
  5. Meng na een half uur het rijzende deeg met de handmixer met deeghaken of de lepel.
  6. Dek de kom weer af met de theedoek en zet deze terug op de warme plek. Laat het minstens nog twintig minuten verder rijzen.

Vulling met gehakt, voor 16 broodjes

  • 500 g gehakt
  • 2 el olie
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 wortel
  • 2 el gehakte verse dille
  • 1 el mayonaise
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Kook de eieren hard, door ze ongeveer 10-11 minuten te koken. Laat ze daarna schrikken en afkoelen.
  2. Snijd de champignons in de lengte door de helft, en dan in kleine blokjes. Snijd de lente-ui in kleine ringetjes.
  3. Snijd de eieren ook in kleine blokjes als ze voldoende afgekoeld zijn.
  4. Pak een koekenpan en verhit hierin de boter. Bak de champignons en lente-ui hierin gaar.
  5. Voeg na een minuut of 10-15 de bloem toe en blijf goed roeren totdat de bloem het geheel begint te binden.
  6. Draai het vuur uit en voeg de zure room, dille en eieren toe. Breng de vulling op smaak met zout en peper.

Vulling met paddestoelen, voor 16 broodjes
Ingrediënten:

  • 500 g champignons
  • 60 g boter
  • 2 eieren
  • 80 g bosui, ongeveer drie stuks
  • 1.5 el bloem
  • 4 el zure room of crème fraîche
  • 3 el gehakte verse dille
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
  2. Poets de wortel schoon en rasp deze in kleine sliertjes.
  3. Snijd de eieren ook in kleine blokjes als ze voldoende afgekoeld zijn.
  4. Pak een koekenpan en verhit hierin de olie. Fruit de ui en knoflook op middelhoog vuur en voeg na een tijdje het gehakt toe.
  5. Blijf in de pan roeren tot het gehakt gebruind is. Voeg dan de wortel toe en bak nog wat door.
  6. Als het gehakt gaar is, draai het vuur uit en voeg de dille en mayonaise toe.
  7. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Als het een beetje te droog is geworden kun je wat water of extra mayonaise toevoegen.

De broodjes vullen en bakken:
Ingrediënten:

  • Deeg
  • Vulling naar keuze
  • 1 ei
  • Veel bloem voor bestuiven

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Bestuif een werkblad of grote snijplank met veel bloem. Je moet er goed letters in kunnen tekenen.
  3. Stort het deeg op het werkblad en bestuif ook met bloem de bovenkant.
  4. Probeer een stronk van het deeg te maken en snijd het in vier gelijke delen.
  5. Bebloem elk van de vier delen weer goed en snijd een daarvan weer in vier delen.
  6. Bebloem je handen goed en pak een van de kleinste stukjes deeg. Probeer deze met wat trekken en zwaartekracht tot een deegovaal ter grootte van je handpalm.
  7. Schep een flinke eetellepel van de vulling in de ovaal en vouw de ovaal dicht over de breedte. Druk de naden dicht.
  8. Leg het broodje op een bakplaat of rooster met bakpapier. Ga door tot je zestien broodjes hebt.
  9. Klop het ei los en smeer hiermee de broodjes in.
  10. Doe de bakplaat in de oven en bak de broodjes in 20 tot 25 minuten mooi goudbruin. Haal ze uit de oven en laat een beetje afkoelen voor consumptie.

Vervangende ingrediënten:
De verse dille is natuurlijk lekker, maar gedroogde dille volstaat ook. Het heeft wat een wat minder uitgesproken smaak en natuurlijk veel minder volume. Neem dan dus ook veel minder dille dan aangegeven staat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s